Wat is Aikido?

Aikido is een Japanse krijgskunst, ontworpen door grootmeester Morihei Ueshiba. Letterlijke vertaling van Aikido is: harmonie tussen lichaam en geest. Belangrijk in de trainingen is dan ook de aandacht voor een goede houding, zowel mentaal als fysiek. Het doel van Aikido is een tegenstrever overwinnen door mee te geven in zijn beweging en zo zijn kracht tegen hem te gebruiken.

Aikido-technieken

De toepassing van de Aikidotechnieken brengen de beoefenaar niet alleen een goede fysische en mentale ingesteldheid bij, maar leert hem tevens een uiterst doeltreffende zelfverdediging, zelfs tegen een gewapende tegenstander. Door de draaiende natuurlijke bewegingen, die uit de heupen vertrekken, in overeenstemming te brengen met de aanvalskracht van de tegenstander, wordt diens kracht versnipperd. Door de controle van de tegenstrever op de kwetsbare plaatsen, zoals gewrichten en zenuwpunten. Door het gebruik van "KI", een soort van innerlijke energie, die je leert kennen en gebruiken na jaren van intensieve training.

Op wat is Aikido gebaseerd?

De technieken zijn afgeleid van de oude Japanse kunst van het zwaardvechten. Men zegt inderdaad wel eens dat Aikido de kunst is van schermen zonder zwaard. De bewegingen worden toegepast volgens het principe van de niet-weerstand: duwt men, geef mee; trekt men, kom in. Omdat Aikido geen krachtsport is, wordt er probleemloos gemengd getraind. Vrouwen voelen zich dikwijls aangesproken door de vloeiende bewegingen en sierlijke verplaatsingen. Aikido kent ook geen competitie, waardoor het perfect mogelijk is op volwassen leeftijd te beginnen. De vloeiende bewegingen van een ervaren Aikidoka zijn prachtig om te zien en stralen harmonie en rust uit.

Praktische info

Houthalen

Adres
Sportcomplex Lakerveld
Guldensporenlaan 16 A
3550 Houthalen

Lesgevers
Jo Schops en Hedwig Lemmens

Lommel

Adres
Soeverein Lommel
Sportveldenstraat 10
3920 Lommel

Lesgevers
Freddy Jaenen en Steve Verbruggen

Kinrooi

Adres
Nelisveld
Nelisveld 13
3640 Kinrooi

Lesgevers
Jan Willem Schroeten, Eric Verheyden en Patric Haex

Met dank aan onze sponsor(s):